Om mig

Från vänster: Peggy, Trudy, Yaffa och liggande Dutten.

Hund har jag haft sedan 1972. Det började med Shetland Sheepdog, rasen som jag var trogen i 20 år. Jag födde upp några kullar (7 stycken) och en såld hund blev Finsk UCH. Annars var resultaten klena på utställning. Men mina uppfödda shelties var trevliga mentalt, jag tävlade lite lydnad med mina egna hundar. Min strävan har alltid varit mentalt väl fungerande hundar oavsett ras.

Av en tillfällighet kom Norsk Lundehund in i mitt liv och det blev en fantastisk resa, med tretton (13) kullare och tretton (13) egenuppfödda Utställningschampions och fem (5) egen uppfödda certvinnare. Elva (11) grupplaceringar. Att lundehundar med prefixet Mountjoy dessutom blev BIR 10 år i en följd på Stora Stockholm 1991-2000, varav en BIG-2 och BIG-4 placering gör mig ödmjuk. Tjugo (20) olika vinnar-titlar har mina lundehundar dessutom fått genom årens lopp. Lundehund kommer alltid att stå mitt hjärta nära, de är så fantastiskt trevliga hundar att äga och att de dessutom är en kynologisk raritet är bara en bonus. Nu kommer jag att göra en paus från lundhundsuppfödning,  efter att ha gett allt för både klubben, avelsarbetet och med mina otroliga framgångar har motivationen helt plötsligt tagit slut. Men man vet aldrig….

Engelsk Springer Spaniel har istället tagit över mer och mer. Min första springer hade jag redan 1980 men jag hade redan haft mycket kontakt med en underbar springerhane, som jag hjälpte till att trimma och bada inför utställning, det var Americano of Finnline som blev 2:a årets Hund hos SKK. Det var min första kontakt med denna underbara ras. Springer spaniels har sedan förgyllt olika perioder i mitt liv. De har dessutom varit mina träningskamrater i vått och torrt. Jag vill inte ha mer än ca 3-5 hundar hemma samtidigt för då hinner jag träna och tävla alla.

Jag finner stort nöje i att träna och tävla. Målen är högt ställda men vi når inte alltid ända fram, men det är vägen dit som är det viktiga.

Mitt mål är att föda upp rastypiska springer spaniels med trevliga temperament. Exteriör är viktigt, men mentalitet och funktion är och förblir ändå det viktigaste för mig. Jag deltager med mina egna hundar på Nybörjarprov B & A, BPH, Viltspårprov, Lydnadsprov, Bruksprov, Rallylydnad, Freestyle, Heelwork To Music och Utställningar.

Jag är och har varit mycket aktiv inom föreningslivet, detta startade redan med mina sheltie’s där jag jobbade mycket aktivt inom Sheltie/Stockholmsavdelningen och jag var även redaktör för Sheltiebladet. Det fortsatte med styrelsearbete inom Lundehundsällskapet såsom sekreterare, redaktör, avelsråd mfl uppdrag, mitt sista uppdrag var hösten 2009 när jag var med om att fram ett andra domarkompendium för Lundehund. Jag har nu blivit hedersmedlem i Svenska Lundehundsällskapet och det gör mig mycket stolt och glad!

Sedan fortsatte det med en mängd olika funktioner inom Springerklubben. Jag har suttit med i Avelskommittén, Jaktkommittén, suttit med i styrelsen som Jaktansvarig och sammankallande i ”Arbetsgruppen för Funktionsbeskrivning”, har varit Funktionsbeskrivare. Jag har varit redaktör för lydnadssidan i Springertidningen. Det största engagemanget har varit i Springer Östra under ca 10 år. Där har jag suttit på olika poster, men längst som ordförande. Där jag har varit med att genomföra Östra Cup, Open Shows, MH, Grundprov, Nybörjarprov, Vattenprov, Aktivitetsdagar, varit MH-figurant på klubbens MH och även hållit kurser. Nu lägger jag föreningsarbetet på is ett tag. Jag måste hämta kraft och energi för mig själv, mina hundar och mina valpköpare.